Η Αρχαία Κλειτορία (γνωστή στην αρχαιότητα ως Κλείτωρ) ήταν μια αρχαία πόλη της Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο, η οποία βρισκόταν κοντά στη σημερινή πόλη της Κλειτορίας, στην περιοχή των Καλαβρύτων. Η Κλείτωρ ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις της βόρειας περιοχής της Αρκαδίας, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχαία ιστορία της περιοχής.
Ιστορία
Η πόλη πήρε το όνομά της από τον μυθικό Κλείτορα, γιο του Αζάνα, ενός από τους πρώτους βασιλείς της Αρκαδίας. Η Κλείτωρ ήταν μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ενός σημαντικού αρχαίου ελληνικού ομοσπονδιακού κράτους που υπήρχε από τον 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.
Η πόλη ήταν φημισμένη για τις πηγές και τα νερά της, καθώς και για τον ποταμό Κλείτορα, που ρέει κοντά. Στην αρχαία ελληνική παράδοση, τα νερά του ποταμού Κλείτορα θεωρούνταν θαυματουργά, καθώς πίστευαν ότι είχαν τη δύναμη να «θεραπεύσουν» τους ανθρώπους από το πάθος τους για το κρασί. Ο Παυσανίας, ο γνωστός αρχαίος περιηγητής, αναφέρει αυτή την παράδοση στο έργο του «Ελλάδος Περιήγησις».
Αρχαιολογικά ευρήματα
Στην περιοχή της Αρχαίας Κλειτορίας έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως λείψανα της αρχαίας αγοράς, ναοί και το τείχος της πόλης. Τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Κλείτορας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κατάλοιπα της πόλης και αποτελούν μαρτυρία για τη σημασία της στην πολιτιστική ζωή της εποχής. Επιπλέον, βρέθηκαν νομίσματα και άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα που υποδηλώνουν τη σημασία της πόλης στην περιοχή.
Σήμερα, τα απομεινάρια της Αρχαίας Κλειτορίας αποτελούν έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος προσελκύει επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Αρκαδίας. Οι ανασκαφές συνεχίζονται, προσφέροντας νέα στοιχεία για τη ζωή και την ιστορία της πόλης.